Άνοδος 40% για την μετοχή της Novavax μετά την συμφωνία με την Sanofi

Novavax

Οι μετοχές της Novavax (NASDAQ:NVAX) εκτινάχθηκαν κατά 40% στις συναλλαγές πριν από την αγορά την Παρασκευή, λόγω της έκθεσης της εταιρείας για το οικονομικό τρίμηνο του 2024 και το πιο σημαντικό, μιας ζωτικής σημασίας συμφωνίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τον γαλλικό φαρμακευτικό γίγαντα Sanofi SA.

Για το πρώτο τρίμηνο, η Novavax ανακοίνωσε ζημιές ανά μετοχή πρώτου τριμήνου ύψους 1,05 δολαρίων, μεγαλύτερες από τα 0,92 δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές. Τα έσοδα της εταιρείας ήταν 93,85 εκατομμύρια δολάρια, υπολείποντας σημαντικά τη συναινετική εκτίμηση των 141,16 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Novavax προσέφερε επίσης καθοδήγηση εσόδων για το οικονομικό έτος 2024, αναμένοντας μεταξύ 800 και 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, σε σύγκριση με τη συναινετική εκτίμηση των 845,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Παρά το γεγονός ότι λείπουν οι εκτιμήσεις του 1ου τριμήνου, η μετοχή της NVAX αυξήθηκε απότομα αφού η εταιρεία ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Sanofi για την από κοινού εμπορία του εμβολίου COVID-19 από το επόμενο έτος και τη συνεργασία σε συνδυαστικά εμβόλια που στοχεύουν τόσο τον κορονοϊό όσο και τη γρίπη.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Novavax, John Jacobs, η συνεργασία θα επιτρέψει στην εταιρεία να άρει την προειδοποίηση «συνεχιζόμενης δραστηριότητας», η οποία εκδόθηκε αρχικά τον Φεβρουάριο του 2023 λόγω ανησυχιών για τη λειτουργική βιωσιμότητά της.

Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί ένα σημαντικό σημείο καμπής για τη Novavax και το πρωτεϊνικό εμβόλιο Covid, το οποίο οι υγειονομικές αρχές βλέπουν ως ζωτική εναλλακτική λύση για όσους διστάζουν να λάβουν τα εμβόλια mRNA της Pfizer και της Moderna.

Η συμφωνία θα παράσχει επίσης στη Sanofi πρόσβαση στο εμβόλιο Covid της Novavax και στη ναυαρχίδα της τεχνολογίας ανοσοενισχυτικών Matrix-M για τη δημιουργία νέων προϊόντων εμβολίων. Η Sanofi θα καταβάλει προκαταβολικά 500 εκατομμύρια δολάρια στη Novavax, με πρόσθετες πληρωμές ορόσημο έως και 700 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη προϊόντων, τις ρυθμιστικές εγκρίσεις και τα λανσαρίσματα. Ο αριθμός αυτός είναι περίπου διπλάσιος από την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Novavax των 627 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Novavax θα λάβει δικαιώματα από τις πωλήσεις της Sanofi των εμβολίων Covid και συνδυασμού και έως και 200 εκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετες πληρωμές ορόσημο κυκλοφορίας και πωλήσεων ανά προϊόν που αναπτύχθηκε με το ανοσοενισχυτικό Matrix-M.

Η Sanofi θα αποκτήσει επίσης μερίδιο μικρότερο του 5% στη Novavax ως μέρος της συμφωνίας.

«Αυτή η συνεργασία είναι σημαντική για τη Novavax και για την παγκόσμια δημόσια υγεία», δήλωσε ο Jacobs.

«Η Novavax βρίσκεται πλέον σε ισχυρότερη θέση για να επανεστιάσει τις προσπάθειές της στην αξιοποίηση της τεχνολογικής μας πλατφόρμας και του καινοτόμου επικουρικού στην Ε&Α και την επέκταση του αγωγού για να βοηθήσει στην προώθηση της αποστολής μας για την ανάπτυξη σωτήριων εμβολίων για την καταπολέμηση μολυσματικών ασθενειών».

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο