Παρασκευή, 26.4.2024 – Γιώργος Κράλογλου: Πουλάμε τα σπίτια μας, μένουμε στο νοίκι και το λέμε ανάπτυξη…

Έχουμε επενδυτικό κενό 100 δισ. Μείωση επενδύσεων των επιχειρήσεων από 35% σε 15%(!). Και λέμε ανάπτυξη την αύξηση 40% στις πωλήσεις σπιτιών.

Προσέξτε τώρα. Το επενδυτικό κενό των 100 δισ. ξεκίνησαν να το συζητάνε (πολιτική σκηνή, επιχειρηματική αγορά και κυβερνήσεις) από το 2018 (!!).

Τότε είδαν και συμφώνησαν ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό  που οι επενδύσεις των επιχειρήσεων από 40% στο ΑΕΠ (τόσο ήταν λίγο πριν το 2005) κατέβηκαν στο 13% με προοπτική να παγώσουν (πράγμα που έγινε, όταν “κάθισαν” στο 15% μετά το 2019).

Τον Απρίλη του 2019  οι επιχειρηματικές οργανώσεις είπαν στην Πολιτεία ότι αν θέλετε να δείτε επενδύσεις και να σταματήσει η όποια αποεπένδυση, συνεχίζεται (ασταμάτητα από τη χρεοκοπία του 2008 και μετά) θα πρέπει να εφαρμόσετε μέτρα.

Από τότε (δηλαδή εδώ και 5 χρόνια)  οι εκπρόσωποι  βιομηχανικής και βιοτεχνικής παραγωγής (από όλες τις περιφερειακές βιομηχανικές Οργανώσεις), μαζί με  ντόπιους και  ξένους επενδυτές, αναφέρθηκαν σε τρέχουσα λίστα με 70 μέτρα από τα οποία τα 35 (τα  μισά) είχαν σχέση με  γραφειοκρατία και πολιτικές που εξαγγέλλονται, αποτυπώνονται  σε νόμους, πάνε στη Βουλή αλλά μετά ψάχνεις να τα βρεις και δεν τα βρίσκεις…

Είπαν ακόμη ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε οριζόντια φορολογικά μέτρα, στην άρση επενδυτικών αντικινήτρων με ευθυγράμμιση των φορολογικών πρακτικών με αυτές της ΕΕ, στην αναμόρφωση πολιτικών στο  ΕΣΠΑ ώστε να  διατίθενται στην πραγματική οικονομία αλλά και στις ενισχύσεις αναπτυξιακών κινήτρων που τελικά δεν δίνονται…

Να σημειώσουμε ότι πόροι που παρέμεναν αδρανείς (τότε)  ήταν 413,6 εκατ. ευρώ, ενώ επενδύσεις συνολικού ύψους περίπου 823 εκατ. ευρώ είχαν παγώσει, γιατί πάνω από 2 χρόνια (μετά την έγκριση τους) εκκρεμούσαν εντάξεις στα τότε  αναπτυξιακά μέτρα (!!)

Ξεχάστηκαν όλα. Οι επενδυτές στο περίμενε… Επιστρέφοντας στο σήμερα έχουμε την  κυβέρνηση να μας λέει ότι  η Ελλάδα πρέπει να κλείσει ένα τεράστιο επενδυτικό κενό που φτάνει τα100 δισ. ευρώ για να μπορέσει να σταθεροποιηθεί η ανάπτυξη σε θετικό πρόσημο (!!)

Και για να κλείσει το επενδυτικό κενό θα πρέπει οι επενδύσεις να αυξάνονται σταθερά με ένα μέσο ετήσιο ρυθμό 8% έως το 2031, ώστε να φτάσουμε σε ένα κεφαλαιακό απόθεμα 780 εκατ. ευρώ που είχαμε πριν την οικονομική κρίση (!).

Την ίδια στιγμή  η Ε.Ε  σημειώνει (έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Θεμάτων) ότι η Ελλάδα πάσχει σοβαρά από χαμηλή παραγωγικότητα και διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, κυρίως λόγω της μεγάλης υποχώρησης των επενδύσεων κατά τα χρόνια της πολυετούς οικονομικής κρίσης. Ένας πολύ βασικός ανασταλτικός παράγοντας νέων επενδύσεων παραμένει το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης δανείστηκαν υπερβολικά και  έχουν από τους υψηλότερους δείκτες δανεισμού ως ποσοστό των κερδών τους.

Τι κάνει η κυβέρνηση, στο μεταξύ, μπροστά σε αυτή την κατάσταση αποεπένδυσης;

Βάζει κάτω τις αγοραπωλησίες ακινήτων (ειδικά αυτές των ξένων) και πετάει την σκούφια της… που αυξήθηκαν στη δική της θητεία κατά 40% επειδή (λέει) δεν υπάρχουν επενδύσεις δεύτερης κατηγορίας όπως θεωρούν ορισμένοι ότι είναι οι επενδύσεις στα ακίνητα. Και (λέει επίσης) “να μην ενοχοποιούμε  τις επενδύσεις στο real estate  γιατί έχουμε την ανάγκη αυτών των επενδυτών (σ.σ των αγοραστών των ακινήτων μας), επειδή σέβονται και το περιβάλλον…”.

https://www.capital.gr/o-giorgos-kraloglou-grafei/ 3803561/poulame-ta-spitia-mas-menoume-sto-noiki-kai-to-leme-anaptuxi/

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο