Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Ιαπωνίας

μισθών

BOJ

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα, όπως αναμενόταν, την Παρασκευή και προέβλεψε ηπιότερη οικονομική ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια λόγω του αυξημένου κόστους εισαγωγών και των λιγότερων κυβερνητικών μέτρων ανακούφισης.

Η BOJ διατήρησε το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο αναφοράς της στο 0,1%, αφού αύξησε το επιτόκιο για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια στην προηγούμενη συνεδρίασή της. Η τράπεζα είχε επίσης τερματίσει τότε την πολιτική της για τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων, ενώ παράλληλα μείωσε τα περισσότερα από τα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Η BOJ δήλωσε την Παρασκευή ότι αναμένει τώρα ότι ο πληθωρισμός του δείκτη τιμών καταναλωτή θα κυμανθεί μεταξύ 2,6% και 3% για το οικονομικό έτος 2024 και στη συνέχεια θα κυμανθεί γύρω από τον ετήσιο στόχο του 2% το 2025 και το 2026.

Αυτό ήταν μια αύξηση από το εύρος τιμών καταναλωτή 2,2% έως 2,5% για το 2024 που προέβλεπε η BOJ στις προοπτικές της τον Ιανουάριο.

Η κεντρική τράπεζα περιόρισε τις προβλέψεις της για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού και της αυξανόμενης αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία.

Η BOJ αναμένει τώρα ότι το ΑΕΠ στο οικονομικό έτος 2024 θα κυμανθεί μεταξύ 0,7% και 1%, από την πρόβλεψή της του Ιανουαρίου για 1% έως 1,2%. Για το οικονομικό έτος 2025, το ΑΕΠ αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 0,8% και 1,1%, από τις προηγούμενες προβλέψεις για 1,1% έως 1,2%.

Η πρόβλεψη της BOJ για υψηλότερο πληθωρισμό ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες της στροφής της πολιτικής της τον Μάρτιο. Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι οι υψηλότεροι μισθοί θα ενισχύσουν τις δαπάνες τους επόμενους μήνες, ιδίως καθώς πολλά μεγάλα ιαπωνικά εργατικά συνδικάτα κέρδισαν μεγάλες αυξήσεις μισθών για το έτος.

Ο υψηλότερος πληθωρισμός δίνει επίσης στην BOJ μεγαλύτερη ώθηση για αύξηση των επιτοκίων, αν και η αδυναμία της ιαπωνικής οικονομίας μπορεί να περιορίσει την ικανότητά της να αυξήσει τα επιτόκια.

Ωστόσο, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την Παρασκευή έδειξαν ότι ο πληθωρισμός του δείκτη τιμών καταναλωτή στο Τόκιο αυξήθηκε σημαντικά λιγότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο. Η μέτρηση, η οποία λειτουργεί ως δείκτης για τον πληθωρισμό σε εθνικό επίπεδο, έπεσε κάτω από τον ετήσιο στόχο του 2% της BOJ, εγείροντας ορισμένα ερωτήματα σχετικά με τις προοπτικές της BOJ για υψηλότερο πληθωρισμό.

Η απόφαση της BOJ λαμβάνεται καθώς το ιαπωνικό γιεν εξασθένησε σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες. Το ζεύγος USDJPY, το οποίο αντιπροσωπεύει τον αριθμό των γεν που απαιτούνται για την αγορά ενός δολαρίου, εκτινάχθηκε σε υψηλό 34 ετών αυτή την εβδομάδα. Το ζεύγος νομισμάτων διαπραγματευόταν αρκετά πάνω από το επίπεδο των 155 μονάδων, η παραβίαση του οποίου έθεσε τους εμπόρους σε επιφυλακή για πιθανή παρέμβαση της ιαπωνικής κυβέρνησης στην αγορά συναλλάγματος.

Η εξασθένηση του γεν είδε τους εμπόρους να τοποθετούνται για “γερακίσια” σήματα από την BOJ. Η προσοχή είναι τώρα στραμμένη στη συνέντευξη Τύπου με τον Διοικητή της BOJ Kazuo Ueda, στις 2:30 ET (06:30 GMT).

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο