Ποιο είναι το δίλημμα των επενδυτών για την Apple

Apple

Για δύο δεκαετίες, καμία εταιρεία δεν ενσάρκωνε καλύτερα την υπόσχεση του χρηματιστηρίου από την Apple Inc. Ο μετασχηματισμός της από εξειδικευμένο κατασκευαστή υπολογιστών στην πιο πολύτιμη εταιρεία στον πλανήτη κατέστησε τις μετοχές της ακρογωνιαίο λίθο των επενδυτικών χαρτοφυλακίων παγκοσμίως.

Αλλά σε αυτό που φαίνεται σαν μια αναλαμπή ενός ματιού, η λάμψη της Apple αρχίζει να ξεθωριάζει. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η ιστορία στην τεχνολογία τώρα, οδηγώντας το είδος της ανάπτυξης στο οποίο βασιζόταν η εταιρεία από την πώληση των gadgets και των υπηρεσιών της σε πρόθυμους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.

Αυτό έχει φέρει τους επενδυτές της Apple σε δίλημμα. Η επέκταση των εσόδων της παραμένει στάσιμη και η μετοχή υποαποδίδει έναντι του Nasdaq 100 κατά περίπου 16 ποσοστιαίες μονάδες, τη μεγαλύτερη που έχει ξεκινήσει ένα χρόνο από το 2013. Η εταιρεία εξακολουθεί να παράγει τεράστια έσοδα, αλλά αν αυτό μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται με τον ρυθμό που περιμένουν οι επενδυτές είναι ένα ανοιχτό ερώτημα. Τα στελέχη της Apple λένε ότι έχουν μεγάλα σχέδια για την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία ελπίζει ότι θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση της ανάπτυξης. Αλλά μέχρι στιγμής είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι προοπτικές της.

Όλα αυτά κάνουν τους επενδυτές να αναρωτιούνται, αν τα όνειρα AI της Apple δεν καρποφορήσουν, ποιος είναι ο ρόλος των μετοχών σήμερα;

«Έχει γίνει περισσότερο μια μετοχή αξίας, λίγο σαν την Coca-Cola», δήλωσε ο Phil Blancato, διευθύνων σύμβουλος της Ladenburg Thalmann Asset Management και επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Osaic. “Όλα τα πράγματα που θέλετε θα σας προσφέρουν ένα αμυντικό προφίλ και αποδόσεις επιτοκίων αγοράς για το άμεσο μέλλον μέχρι να έχουν έναν νέο καταλύτη”.

Apple

Η Apple παραμένει η αξιόπιστη μηχανή χρήματος που ήταν πάντα. Είναι σίγουρα ένα μεγαθήριο ταμειακών ροών φιλικό προς τους μετόχους και ένα ασφαλές καταφύγιο με αλεξίσφαιρο ισολογισμό.

«Εάν είστε μακροπρόθεσμος επενδυτής που του αρέσει πραγματικά η σταθερή, σταθερή ανάπτυξη, αυτό είναι πολύ πρόσοδος, με αυξανόμενα περιθώρια κέρδους, βελτίωση της κερδοφορίας και μια επιχείρηση που παράγει σημαντικά ποσά μετρητών και εξακολουθεί να έχει πολλούς διαδρόμους καινοτομίας, πιστεύουμε ότι η Apple είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να βρίσκεστε», δήλωσε ο Kevin Walkush, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Jensen Investment Management.

Αλλά οι επενδυτές που θέλουν να αγοράσουν στην επόμενη μεγάλη αναπτυσσόμενη αγορά έχουν στρέψει την προσοχή τους στην τεχνητή νοημοσύνη. Η Nvidia Corp. παίρνει τη θέση της Apple ως τεχνολογικό μεγαθήριο που κατέχει λόγω της φαινομενικά ακόρεστης ζήτησης για τσιπ που χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία μεγάλων γλωσσικών μοντέλων.

Μείωση της αποτίμησης

Η Apple έχει υποχωρήσει περισσότερο από 10% φέτος, διαγράφοντας περίπου 330 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση αγοράς και παραχωρώντας τη θέση της ως η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο στη Microsoft Corp. , της οποίας η ενσωμάτωση του ChatGPT σε προϊόντα όπως το λογισμικό Office αρχίζει να ενισχύει την αύξηση των εσόδων. Η Microsoft έχει τώρα αγοραία αξία σχεδόν 3,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι 2,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Apple. Η Nvidia, της οποίας τα έσοδα και τα κέρδη έχουν αυξηθεί εν μέσω μιας κούρσας εξοπλισμών για την υπολογιστική ισχύ της τεχνητής νοημοσύνης, δεν είναι πολύ πίσω στα 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο ότι η Apple σταμάτησε ξαφνικά να αναπτύσσεται, αυτό συμβαίνει εδώ και λίγο καιρό – τα έσοδά της συρρικνώνονταν σε κάθε τρίμηνο του τελευταίου οικονομικού έτους, ακόμη και όταν η μετοχή χτυπούσε ρεκόρ. Το πρόβλημα είναι ότι η εταιρεία δεν έχει δείξει τίποτα για την τεχνητή νοημοσύνη σε μια εποχή που οι πωλήσεις iPhone είναι υποτονικές και η εταιρεία αντιμετωπίζει αυξανόμενες ρυθμιστικές απειλές.

«Βιώνουμε ένα απίστευτο κύμα καινοτομίας», δήλωσε ο Mark Lehmann, διευθύνων σύμβουλος της Citizens JMP Securities. «Η αγορά σας λέει ότι η Apple έχει πολλά να αποδείξει εδώ και μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει πολλά».

Διαβόητα μυστικοπαθής, η Apple έχει αποκαλύψει λίγα για τα σχέδιά της να ενσωματώσει υπηρεσίες AI στα προϊόντα της. Ο διευθύνων σύμβουλος Tim Cook υποσχέθηκε ότι η Apple θα «ανοίξει νέους δρόμους» στην τεχνητή νοημοσύνη φέτος και οι επαγγελματίες της αγοράς αναμένουν μεγάλα νέα στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών λογισμικού της εταιρείας σε λίγους μήνες. Ωστόσο, πολλοί επενδυτές χάνουν την υπομονή τους και στρέφονται σε μετοχές με σαφέστερη πορεία στην τεχνητή νοημοσύνη.

Στον πυρήνα των δεινών της Apple είναι η εξαφάνιση της αύξησης των εσόδων και δεν είναι σαφές τι, αν μη τι άλλο, θα την τροφοδοτήσει. Η πρώτη μεγάλη νέα κατηγορία προϊόντων της εταιρείας εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, το ακουστικό Vision Pro, δεν αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη για χρόνια. Η Apple τράβηξε πρόσφατα την πρίζα στη μακρά προσπάθειά της να κατασκευάσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Ταυτόχρονα, τα έσοδα από το iPhone έχουν παραμείνει στάσιμα και οι πωλήσεις στην Κίνα έχουν μειωθεί εν μέσω αδύναμης οικονομίας και μεγαλύτερου ανταγωνισμού.

Ρυθμιστικές πιέσεις

Επιπλέον, η Apple αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από τις ρυθμιστικές αρχές. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Apple επιβλήθηκε πρόστιμο περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια έρευνα σχετικά με ισχυρισμούς ότι εμπόδισε τους ανταγωνιστές της μουσικής ροής στις πλατφόρμες της. Στις ΗΠΑ, το Υπουργείο Δικαιοσύνης φαίνεται κοντά στην κατάθεση αγωγής αντιμονοπωλιακής αγωγής μετά από πέντε χρόνια εργασίας για την οικοδόμηση μιας υπόθεσης που ισχυρίζεται ότι η Apple επέβαλε περιορισμούς λογισμικού και υλικού σε iPhone και iPad για να εμποδίσει τον ανταγωνισμό από τους ανταγωνιστές.

Οι πωλήσεις στη χρήση του 2023 μειώθηκαν κατά 3% και προβλέπεται να αυξηθούν μόλις κατά 2% το τρέχον έτος, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Συγκριτικά, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 33% το 2021. Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις της Nvidia προβλέπεται να αυξηθούν κατά 79% και της Microsoft κατά 15% στα τρέχοντα οικονομικά έτη των εταιρειών.

Apple

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Apple έχει επιτύχει μια premium αποτίμηση ίση με αυτή της Microsoft. Πριν από δύο χρόνια, όταν οι μετοχές της τεχνολογίας χτυπήθηκαν σκληρά, οι μετοχές διατηρήθηκαν πολύ καλύτερα από εκείνες των αντίστοιχων. Αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον. Η τιμή της Apple είναι περίπου 25 φορές μεγαλύτερη από τα προβλεπόμενα κέρδη τους επόμενους 12 μήνες, από περίπου 30 φορές το περασμένο καλοκαίρι. Αυτό είναι παρόμοιο με την αποτίμηση της Walmart Inc. Η Microsoft, εν τω μεταξύ, κοστολογείται 32 φορές και η Nvidia 35 φορές.

Τούτου λεχθέντος, η Microsoft διαπραγματεύεται σε υψηλό ρεκόρ μπορεί πραγματικά να προσφέρει ένα καλό παράδειγμα των μακροπρόθεσμων δυνατοτήτων της Apple. Όταν ο Satya Nadella ανέλαβε την εταιρεία το 2014, ήταν κατασκευαστής λογισμικού με νοοτροπία του 20ου αιώνα και μαραζωμένο απόθεμα. Τώρα είναι παντού, από το cloud μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη, και το απόθεμά του εκτινάσσεται στα ύψη.

«Ο καθένας πρέπει να εφεύρει εκ νέου τον εαυτό του και απλά σας δείχνει πόσο γρήγορη είναι η επανάσταση στην τεχνολογία», είπε ο Lehmann του Citizens JMP. «Η Microsoft επιτέλους ξεκίνησε, αλλά τους πήρε 15 χρόνια για να το καταλάβουν».

Παρά τις ζοφερές επιδόσεις του τρέχοντος έτους, είναι εύκολο να υποστηρίξουμε ότι οι μετοχές της Apple είναι έτοιμες για ανάκαμψη και ότι είναι πολύ νωρίς για να το μετρήσουμε εκτός της κούρσας της τεχνητής νοημοσύνης. Η εταιρεία έχει περισσότερα από 170 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στον ισολογισμό της και τα καθαρά κέρδη της αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος. Αυτό δίνει στην Apple απαράμιλλους πόρους για να προωθήσει νέες αγορές και να επιστρέψει μετρητά στους μετόχους μέσω μερισμάτων και εξαγορών μετοχών.

«Είναι δύσκολο να μην συγκριθεί κανείς με αυτό που είναι το καυτό πράγμα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Walkush της Jensen Investment Management. «Αν αφαιρούσατε την τεχνητή νοημοσύνη από την εικόνα αυτή τη στιγμή και τον εντυπωσιασμό, θα έβλεπαν οι άνθρωποι την Apple διαφορετικά; Νομίζω ότι θα το έκαναν».

πηγή:www.bloomberg.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο