Τι είναι αυτό που θα εφαρμοστεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια;

χρηματιστήρια

χρηματιστήρια

Οι τράπεζες και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων ανταγωνίζονται με τα χρηματιστήρια της Ευρώπης για την ανάπτυξη τεχνολογίας που μπορεί να εμβαθύνει τη δεξαμενή επενδυτών στις κεφαλαιαγορές της ηπείρου και να ανταγωνιστεί καλύτερα τη Wall Street.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εδώ και καιρό ένα «ενοποιημένο tape» που συγκεντρώνει τις τιμές των μετοχών και των ομολόγων από ανταγωνιστικές πλατφόρμες συναλλαγών για τους επενδυτές για να εντοπίσουν τις καλύτερες συμφωνίες και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία επιδιώκουν να το ταιριάξουν αυτό τα επόμενα τρία χρόνια.

«Ο σκοπός της ταινίας είναι να εκδημοκρατίσει την πρόσβαση στα δεδομένα της αγοράς και να διασφαλίσει ότι όλοι βλέπουν το πλήρες εύρος και βάθος της αγοράς», δήλωσε ο Natan Tiefenbrun, πρόεδρος των μετοχών της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης στο Cboe Global Markets (NYSE:CBOE), ένα πανευρωπαϊκό χρηματιστήριο.

Το σημερινό «ακατάστατο» και κατακερματισμένο σύστημα για τα δεδομένα της αγοράς αποθαρρύνει τους επενδυτές, πρόσθεσε ο Tiefenbrun.

Η ESMA δήλωσε ότι θα διαβουλευθεί πριν από το τέλος Μαΐου σχετικά με τα κριτήριά της για την επιλογή των νικητών πλειοδοτών για να τρέξει μια ταινία για ομόλογα αρχικά και στη συνέχεια μία για μετοχές.

Οι δύο υποψήφιοι που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής για να διαχειριστούν μια ταινία μετοχών της ΕΕ υπογραμμίζουν τις εντάσεις μεταξύ χρηματιστηρίων και τραπεζών και διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων σχετικά με την τιμή των δεδομένων της αγοράς.

Τα χρηματιστήρια είχαν αντιταχθεί σε μια ταινία προκειμένου να προστατεύσουν τα προσοδοφόρα δεδομένα τους, ενώ οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και οι τράπεζες λένε ότι δεν θα υπήρχαν δεδομένα χωρίς τις συναλλαγές τους. Για να συμμετάσχουν οι ανταλλαγές, η ΕΕ έχει δώσει εντολή για την ανταλλαγή συνεισφορών σε μαγνητοταινία.

Η EuroCTP, υποστηριζόμενη από 14 χρηματιστήρια, συμπεριλαμβανομένων των Deutsche Boerse (ETR: DB1Gn) και Euronext, κινείται νωρίς επενδύοντας εκατομμύρια ευρώ για να αρχίσει να χτίζει μια ταινία μετοχών τώρα, πριν από οποιοδήποτε ρυθμιστικό νεύμα.

Λίγο πιο πίσω, η γαλλική εταιρεία συμβούλων Adamantia ξεκίνησε μια μελέτη σκοπιμότητας για μια ταινία μετοχών το 2021, με την υποστήριξη των Barclays, BNP Paribas (OTC:BNPQY), Credit Agricole (OTC:CRARY), Deutsche Bank, Societe Generale (OTC:SCGLY) και UniCredit.

Η Adamantia δήλωσε ότι εξασφαλίζει ένα επενδυτικό σχέδιο και επιλέγει μια εταιρεία τεχνολογίας για μια ταινία, υποστηριζόμενη από 10 ιδρύματα αγοράς και πώλησης.

«Μόλις ολοκληρώσουμε αυτό το βήμα, ο στόχος είναι να σχηματίσουμε μια κοινή υποψηφιότητα. . . και να προετοιμαστούμε για τον επερχόμενο διαγωνισμό της ESMA», δήλωσε ο εταίρος της Adamantia Antoine Pertriaux.

Η ESMA αναμένεται να καλέσει τους προσφέροντες για μια ταινία ομολόγων μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους και για μια ταινία μετοχών μετά από αυτό.

Μια έκθεση του Oliver Wyman για τον ευρωπαϊκό οργανισμό χρηματιστηρίων FESE εκτιμά ότι θα κοστίσει έως και 98 εκατομμύρια ευρώ (105,09 εκατομμύρια δολάρια) για την κατασκευή μιας ταινίας μετοχών, αλλά οι υποστηρικτές λένε ότι ένα ενιαίο στιγμιότυπο των τιμών σε πραγματικό χρόνο θα διευκολύνει τις διασυνοριακές συναλλαγές στην Ευρώπη και θα προσελκύσει περισσότερους επενδυτές. Μόνο οι μεγάλοι συμμετέχοντες στην αγορά με βαθιές τσέπες μπορούν συνήθως να αντέξουν οικονομικά να λάβουν τιμές από τις πολλές πλατφόρμες συναλλαγών που είναι διάσπαρτες σε ολόκληρη την ΕΕ.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ενοποιημένο ηλεκτρονικό σύστημα ταινίας εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες, υπό την επίβλεψη της Consolidated Tape Association, μιας ομάδας συμμετεχόντων στο χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και του Nasdaq.

Φάση λειτουργίας

Η Βρετανία κάνει επίσης σχέδια για τις δικές της κασέτες, υπό την επίβλεψη της Αρχής Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA).

«Με την οικοδόμηση μιας πιο ολοκληρωμένης εικόνας της αγοράς, μια ταινία θα ενισχύσει τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ως κορυφαίου κέντρου εισαγωγής και διαπραγμάτευσης ομολόγων», δήλωσε η Sarah Pritchard, εκτελεστική διευθύντρια της FCA για τις αγορές.

Ο ευρωπαϊκός φορέας χρηματοδότησης EFAMA λέει ότι μια κασέτα θα πρέπει να εξυπηρετεί τους συμμετέχοντες στην αγορά και σε «καμία περίπτωση να μην χρησιμοποιείται για να καταστήσει πιο ελκυστικές τις ιδιόκτητες ροές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων».

Ο διευθύνων σύμβουλος της EuroCTP, Eglantine Desautel, δήλωσε στο Reuters ότι υπάρχει ανάγκη να ξεκινήσει η κατασκευή της ταινίας της ΕΕ, δεδομένου ότι πρέπει να συνδέσει 300 πλατφόρμες συναλλαγών και αναφοράς συναλλαγών σε όλη την Ευρώπη.

“Προχωράμε στην επιχειρησιακή φάση αυτή τη στιγμή και στις αρχές του 2025 θα έχουμε τα πρώτα στοιχεία για δοκιμές”, δήλωσε ο Desautel.

Ο Tiefenbrun δήλωσε ότι η Cboe ενδιαφέρεται ενδεχομένως να συμμετάσχει σε μια ταινία μετοχών στην ΕΕ και στη Βρετανία, προσθέτοντας ότι υπάρχει «νευρικότητα» σχετικά με το EuroCTP.

“Θα παραδώσουν οι μέτοχοι της EuroCTP αυτό που θέλει η βιομηχανία ή τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους θα εξυπηρετηθούν καλύτερα από μια ταινία που προστατεύει τα υπάρχοντα έσοδά τους από δεδομένα αγοράς;”

Η EuroCTP δήλωσε ότι θα ενεργήσει με «πλήρη αυτονομία» για να εξυπηρετήσει όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά.

Η βρετανική FCA αναμένεται να καθορίσει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα μοιάζει μια βρετανική ταινία, ξεκινώντας από τα ομόλογα.

Το London Stock Exchange Group (LON:LSEG) δήλωσε ότι μια ταινία μετοχών του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να περιορίζεται στις τιμές των ολοκληρωμένων συναλλαγών, στενότερη από την ταινία της ΕΕ, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης ενδεικτικές «προσυναλλακτικές» τιμές. Μια κασέτα «δεν μπορεί να είναι τόσο λειτουργικά ισχυρή όσο και χαμηλού κόστους», ανέφερε η LSEG σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα.

Από την πλευρά των ομολόγων, ένας σημαντικός υποψήφιος για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, μια τρόικα του Bloomberg, της MarketAxess και της Tradeweb, έριξε την πετσέτα νωρίτερα φέτος, επικαλούμενος την πολυπλοκότητα.

Αυτό άφησε την Etrading Software μόνη της προς το παρόν, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Sassan Danesh να λέει ότι η εταιρεία σχεδιάζει να υποβάλει προσφορά τόσο για τις ταινίες ομολόγων της ΕΕ όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου, επικαλούμενη την ουδετερότητά της.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο