07.05.2024- ΧΑΑ: Πρώτα κοιτάς ποιος ελέγχει την εταιρεία…- Υπάρχουν πολλά εχέγγυα και νόμιμα εργαλεία- Ειδάλλως ποιος ο λόγος να είσαι  εισηγμένος;-

Η εποικοδομητική συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων από ανθρώπους των επιστημών και των γραμμάτων είναι η εγκυρότερη μέθοδος για την εύρεση της αλήθειας.
Με φίλο καθηγητή ελληνικού πανεπιστημίου στις Επιστήμες Υγείας , (άριστος στην ειδικότητα του, είναι από τα ταλέντα που ευτυχώς δεν έφυγαν στο εξωτερικό) δοκιμασμένοι πολλά χρόνια ανταλλάσσουμε απόψεις στηριγμένες στην ειλικρίνεια και την εντιμότητα μας.
Μια απο τις πολλές συζητήσεις είναι το ελληνικό χρηματιστήριο. Με τις θέσεις και τις αντιθέσεις αναλύουμε διάφορα ζητήματα ώστε να πλησιάζουμε σε ορθολογικές αποφάσεις.
Όσο μπορούμε δηλαδή γιατί ακόμα και ο φίλος Γιώργος (γνώστης και με πολλά χρόνια εμπειρίας στις χρηματαγορές) κάποια πράγματα ως επιστήμων δεν μπορεί να εξηγήσει. Κι όμως όλα έχουν απάντηση και ας μην έχουν τη λογική αρκεί να πιάσεις τη μεριά που χρειάζεται για να πιάσει στόχο . 
Η ανάλυση που κάνει πριν αποφασίσει να αγοράσει μια εισηγμένη είναι απόλυτα σωστή, γιατί είναι συνυφασμένη με τα θεμελιώδη, δηλαδή στους αριθμούς. Στη δική του ιατρική επιστήμη και οι ευθύνες που έχει δεν μπορείς να λες άλλο και να εννοείς κάτι άλλο.
Στο Ελληνικό χρηματιστήριο σε κάποιες περιπτώσεις ισχύει και σε άλλες δεν ισχύει ! Ίσως γιατί το δικό του λειτούργημα έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές, ενώ η αγορά μας έχει να κάνει πιο πολύ με το πνεύμα.
 
Για να γίνω κατανοητός έφερα το παράδειγμα από ένα άλλο επάγγελμα και το συνέδεσα με τη φιλοσοφία της αγοράς.
 
Επειδή δεν υπάρχουν επενδυτές μεσαίας κατηγορίας και όσοι έχουν μείνει μετά από δέκα δύσκολα οικονομικά χρόνια είναι ταλαιπωρημένοι, υποχρεωτικά το τιμόνι της αγοράς το έχουν στα χέρια τους τριών ειδών καπετάνιοι με διαφορετικό σκεπτικό και κατευθύνσεις.
  • -Εκείνος που πάει με πυξίδα και με χάρτες την ειδική διαπραγμάτευση χαράζει πορεία φτάνοντας έγκαιρα στο προορισμό του με ήρεμη θάλασσα αγορά ιδίων μετοχών και άριστα σχόλια απο τους επιβάτες. 
  • -Εκείνος που πάει με τη πυξίδα και με χάρτες χαράζει πορεία όπου κάποια στιγμή μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα αγορά ιδίων μετοχών και με θαλασσοταραχή φτάνει επιτέλους στο προορισμό του με αγανακτισμένους και υπομονετικούς επιβάτες να διαμαρτύρονται όμως να είναι στην αποβίβαση σώοι και αβλαβείς. 
  • -Εκείνος ο καπετάνιος που δεν υπολογίζει χάρτες και πυξίδες, οι επιβάτες βγάζουν κραυγές απόγνωσης και μεσοπέλαγα προτρέπει τους επιβάτες αν δεν τους αρέσει να πηδήξουν στη θάλασσα χωρίς σωσίβιο και ο σώζων εαυτόν σωθήτω.
Συμπερασματικά γίνεται αντιληπτό ότι αν ο καπετάνιος που είναι βασικός μέτοχος ότσν παίρνει αποφάσεις λόγω διοικητικής θέσης δεν πράττει τα δέοντα όσο και άριστα να είναι τα θεμελιώδη με χαμηλό δανεισμό, κερδοφορία και ανάπτυξη, άλλο τόσο ο απλός επενδυτής δεν θα δει τη λογική των αποτελεσμάτων να φανούν στη μετοχή.
Όταν αναφέρομαι στα δέοντα εννοώ ότι υπάρχουν πολλά εχέγγυα και νόμιμα εργαλεία ώστε να αναδείξουν την εταιρεία τους και να φανεί στη μετοχή. Ειδάλλως ποιος ο λόγος να είσαι 
εισηγμένος ;
Μέχρις ότου πειστεί ο φίλος μου  Γιώργος ότι πρώτα κοιτάς ποιος ελέγχει την εταιρεία και πως έχει κινηθεί ιστορικά η μετοχή, άλλο τόσο θα εκπλήσσεται και θα απορεί που δεν ανεβαίνει η τιμή της ενώ τα αποτελέσματα ήταν άριστα.
Άγιες μέρες μην ονοματίσω σε καλά και κακά παραδείγματα εισηγμένων γιατί είναι γνωστές !
Η αγορά όμως έχει ανοίξει ! Βλέπουμε την ίδρυση νέων Χρηματιστηριακών μέχρι νέα funds και ξένοι επενδυτές βολιδοσκοπούν καινοτόμες εταιρείες όπου σε κάποιες ήδη έχουν πάρει θέση με σκοπό να αυξήσουν περισσότερο τα ποσοστά τους.
Υπάρχουν εισηγμένες πού είναι γνωστές στο εξωτερικό γιατί έχουν διεθνή δραστηριότητα και συγκαταλέγονται μέσα στις 3-5 ισχυρές του πλανήτη.
Απίστευτο, όμως Αληθινό !
επιστημών
Χριστός Ανέστη με υγεία και ευημερία !
Είς τό επανιδείν
επιστημών
Ο μεθοδικός ⭐️
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο