Η απότομη κίνηση του γιεν-Τι θα επηρεάσει σήμερα τα χρηματιστήρια

χρηματιστήρια

αγορές

Μια ματιά στην επόμενη ημέρα στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές από τον Rae Wee.

Οι traders στην Ευρώπη θα ξυπνήσουν σε μια νευρική αγορά συναλλάγματος, αφού η απότομη αντιστροφή του γιεν από τη διολίσθησή του πάνω από τα 160 ανά δολάριο τη Δευτέρα έκανε κάποιους να υποθέσουν ότι το Τόκιο θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από την κίνηση αυτή, ενώ η χώρα βρισκόταν σε διακοπές.

Το άλμα του γεν – που το οδήγησε στο υψηλό της συνεδρίασης των 156,55 ανά δολάριο – ήρθε λίγες ώρες μετά την υποχώρησή του στην ασθενέστερη πλευρά των 160 ανά δολάριο για πρώτη φορά από το 1990, σημειώνοντας νέο χαμηλό 34 ετών.

Κάποιοι είπαν ότι η ταχεία ενίσχυση του γιεν μυρίζει παρέμβαση, αλλά οι αγορές θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την Τρίτη για οποιαδήποτε σήματα από τις αρχές.

Ενώ οι ιαπωνικές αρχές επέμεναν συνεχώς ότι δεν στοχεύουν σε συγκεκριμένα επίπεδα αλλά στο ρυθμό της πτώσης του γεν, ο Takao Ochi του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το επίπεδο των 160 μονάδων θα μπορούσε να είναι αυτό.

Επίσης, αν η διολίσθηση του νομίσματος κατά 5% αυτό το μήνα δεν έχει ακόμη προκαλέσει συναγερμό, τότε δεν είναι σαφές τι θα μπορούσε να προκαλέσει.

Σε άλλες περιοχές, τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό της Γερμανίας για τον Απρίλιο θα ανακοινωθούν επίσης αργότερα εντός της ημέρας, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν μια καλή εικόνα για το τι να περιμένουμε όταν το ευρύτερο μπλοκ θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη την Τρίτη.

Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τα στοιχήματα της αγοράς ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων της τον Ιούνιο, αν και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν αναμένεται να κινηθούν πολύ γρήγορα στη συνέχεια.

Παρόλα αυτά, το κύριο σημείο αναφοράς της εβδομάδας παραμένει η διήμερη συνεδρίαση πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που ολοκληρώνεται την Τετάρτη, όπου όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στο τι θα πει ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell όσον αφορά τις προοπτικές των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.

Πολλά έχουν αλλάξει από την τελευταία συνεδρίασή της τον Μάρτιο, και ένας “γερακίσιος” τόνος από τον Πάουελ είναι σχεδόν δεδομένος με την πληθώρα στερεών οικονομικών στοιχείων που είχαν οι ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα.

Ενώ η τιμολόγηση της αγοράς δείχνει ότι η μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο εξακολουθεί να είναι στα χαρτιά, ακόμη και αυτό αρχίζει σταδιακά να μειώνεται, με βάση το εργαλείο FedWatch της CME.

Στον κόσμο των ηλεκτρικών οχημάτων, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla (NASDAQ:TSLA) Elon Musk έφτασε στο Πεκίνο την Κυριακή σε μια απροειδοποίητη επίσκεψη, όπου αναμενόταν να συζητήσει την εξάπλωση του λογισμικού Full Self-Driving και την άδεια μεταφοράς δεδομένων στο εξωτερικό.

Η επίσκεψή του έγινε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα αφότου ακύρωσε ένα προγραμματισμένο ταξίδι στην Ινδία, εγείροντας ανησυχίες ότι τα σχέδια επέκτασής του στη χώρα της Νότιας Ασίας μπορεί να ανασταλούν.

Βασικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αγορές τη Δευτέρα:

– Γερμανία προκαταρκτικός ΔΤΚ (Απρίλιος)

– Επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρωζώνη (Απρίλιος)

– Οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη (Απρίλιος)

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο