Πτώση παραγγελιών για την Apple στο πρώτο τρίμηνο

Apple

Οι παραγγελίες iPhone της Apple σημείωσαν πτώση σχεδόν 10% παγκοσμίως το πρώτο τρίμηνο του 2024, πιεζόμενες από τη διψήφια αύξηση των πωλήσεων των κινεζικών ανταγωνιστών Xiaomi και Transsion, σύμφωνα με έκθεση της International Data Corporation.

Η Apple απέστειλε 50,1 εκατομμύρια μονάδες το πρώτο τρίμηνο, μειωμένη κατά 9,6% από τις 55,4 εκατομμύρια αποστολές την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την έκθεση της IDC. Μεταξύ των πέντε κορυφαίων εμπορικών σημάτων smartphones της έκθεσης, η Apple κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση σε ετήσια βάση.

Η Samsung ανέκτησε την πρώτη θέση το πρώτο τρίμηνο, αφού έχασε το στέμμα από την Apple πέρυσι, με μερίδιο αγοράς 20,8%, αποστέλλοντας σχεδόν τον ίδιο αριθμό μονάδων με πέρυσι, 60,1 εκατομμύρια. Το μερίδιο αγοράς της ήταν 22,5% το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η Apple, η οποία ξεπέρασε τη Samsung ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone το 2023, είδε το μερίδιο αγοράς της να μειώνεται στο 17,3% από 20,7% ένα χρόνο νωρίτερα.

“Αν και η IDC αναμένει ότι αυτές οι δύο εταιρείες θα διατηρήσουν τη θέση τους στο υψηλό επίπεδο της αγοράς, η ανάκαμψη της Huawei στην Κίνα, καθώς και τα αξιοσημείωτα κέρδη από τις Xiaomi, Transsion, OPPO/OnePlus και vivo θα κάνουν πιθανότατα και τους δύο OEMs να αναζητούν τομείς για επέκταση και διαφοροποίηση”, δήλωσε ο Ryan Reith, αντιπρόεδρος της ομάδας IDC Worldwide Mobility and Consumer Device Trackers.

Οι αποστολές της Xiaomi αυξήθηκαν κατά 33,8% σε 40,8 εκατομμύρια μονάδες το πρώτο τρίμηνο, ενώ η Transsion σημείωσε άλμα 84,9% σε 28,5 εκατομμύρια μονάδες.

Η εταιρεία κατασκευής smartphones Transsion με έδρα τη Shenzhen, στην οποία ανήκουν τα εμπορικά σήματα Tecno, Itel και Infinix, έχει γίνει αθόρυβα ο πέμπτος μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphones στον κόσμο, σύμφωνα με διάφορες αναφορές.

Όσον αφορά το μερίδιο αγοράς, η Xiaomi (14,1%), η Transsion (9,9%) και η OPPO (8,7%) κατέλαβαν την τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση, αντίστοιχα, με βάση τις αποστολές του πρώτου τριμήνου, αποκάλυψε η έκθεση της IDC.

Η Xiaomi επανέρχεται δυναμικά από τη μεγάλη πτώση που σημείωσε τα τελευταία δύο χρόνια και η Transsion γίνεται μια σταθερή παρουσία στο Top 5 με επιθετική ανάπτυξη στις διεθνείς αγορές”, δήλωσε η Nabila Popal, διευθύντρια ερευνών της ομάδας Worldwide Tracker της IDC.

Οι αποστολές του κινεζικού γίγαντα των smartphones OPPO, ωστόσο, υποχώρησαν κατά 8,5% στα 25,2 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο.

Ο τεχνολογικός γίγαντας Huawei και το παρακλάδι του, η Honor, δεν κατάφεραν να μπουν στην πρώτη πεντάδα της λίστας. Ήταν οι μάρκες smartphone με τις καλύτερες επιδόσεις για τις πρώτες έξι εβδομάδες του 2024, σύμφωνα με την Counterpoint Research.

Η Apple αντιμετωπίζει πιέσεις στην Κίνα, ιδίως από τη Huawei, της οποίας η καταναλωτική επιχείρηση ανακάμπτει μετά την κυκλοφορία του smartphone Mate 60.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι συνολικές αποστολές smartphone του πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 7,8% σε ετήσια βάση σε 289,4 εκατομμύρια μονάδες, καταγράφοντας το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης των αποστολών, σύμφωνα με την IDC.

Αυτό αποτελεί “ισχυρή ένδειξη ότι η ανάκαμψη βρίσκεται σε καλό δρόμο”, παρά τις μακροοικονομικές προκλήσεις, δήλωσε η εταιρεία ερευνών.

πηγή:www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο