ΕΧΑΕ: Η μετοχή που δεν πρέπει να λείπει από κανένα χαρτοφυλάκιο (του Δημοσθένη Τρίγγα)

Του Δημοσθένη Τρίγγα

Μια εικόνα χίλιες λέξεις, ένα γράφημα μια ιστορία με μέλλον! Στο γράφημα απεικονίζεται ο τζίρος του Χ.Α. από το 2000 έως και το 2023, καθώς και ο μέσος όρος των περιόδων κατά τις οποίες η αγορά ανήκε τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες. Όπως γίνεται φανερό, ο μέσος όρος της περιόδου κατά την οποία το Χ.Α. ήταν ανεπτυγμένη αγορά ο τζίρος ήταν σχεδόν τριπλάσιος σε σχέση με την περίοδο κατά την οποία ανήκει στις αναδυόμενες. 

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

Μάλιστα, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι οι εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για είσοδο της ελληνικής αγοράς στις ανεπτυγμένες μέσα στο 2025, είτε το καλοκαίρι είτε στο τέλος του έτους, δεν απέχουμε πολύ. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα χρηματιστήρια είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί νέων-ειδήσεων που θα τρέξουν να ενσωματώσουν το νέο της αναβάθμισης τουλάχιστον 6-9 μήνες νωρίτερα. 

  • Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι με την εισαγωγή της αγοράς στις ανεπτυγμένες δεν τελειώνουν τα καλά νέα για το Χ.Α. σε ό,τι αφορά τον τζίρο, ο οποίος θα συνεχίσει να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα, ενισχύοντας περισσότερο τα έσοδα της ΕΧΑΕ και “εκτοξεύοντας” τα κέρδη της.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 2007 ο μέσος ημερήσιος τζίρος του Χ.Α. άγγιξε τα 481 εκατ. ευρώ, το υψηλό της 12ετίας κατά την οποία ήταν ανεπτυγμένη αγορά, ενώ ο μέσος όρος προσέγγισε τα 214 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τρέχων τζίρος της αγοράς για το 2024 ξεπερνά τα 148 εκατ. ευρώ.

  • Εάν ρίξουμε μια ματιά στον τζίρο του Χ.Α. και το πώς είναι συνδεδεμένα τα έσοδα των ΕΧΑΕ και η κερδοφορία, τότε εύκολα καταλαβαίνουμε ότι η αύξηση των κερδών δεν είναι μια γραμμική αύξηση.

Ειδικότερα, όπως φαίνεται από τον πίνακα, π.χ. το 2006 και το 2007 τα έσοδα της ΕΧΑΕ αυξήθηκαν κατά 60% και 38% αντίστοιχα, ενώ η κερδοφορία “εκτοξεύτηκε” κατά 114% και 57% αντίστοιχα. Αυτό γίνεται γιατί τα κόστη των ΕΧΑΕ είναι σχετικά σταθερά σε σχέση με την αύξηση του τζίρου, με αποτέλεσμα η κερδοφορία να πολλαπλασιάζεται!

  • Φυσικά, το αντίστροφο είναι σε ισχύ. Δηλαδή, όταν τα έσοδα των ΕΧΑΕ υποχωρούσαν 25% το 2015, τα κέρδη συρρικνώνονταν κατά 58%, ενώ το 2016, οπότε και σημειώθηκε η χαμηλότερη κερδοφορία των τελευταίων 20 ετών, τα έσοδα υποχώρησαν 23% και τα κέρδη 84%!

Η ΕΧΑΕ διαπραγματεύεται στις 14 φορές (EV/EBITDA) τα EBITDA του 2023, έναντι 11 φορών των εκτιμήσεων του 2024. Ταυτόχρονα, ο λόγος τιμή προς κέρδη ανά μετοχή (P/E) διαμορφώνεται στις 25 φορές τα κέρδη του 2023 και 18,7 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2024.

  • Φυσικά, με αυτά τα κέρδη θεωρητικά η μετοχή είναι ακριβή. Όπως έχουμε τονίσει πλειστάκις, η αγορά βλέπει μπροστά τιμολογώντας το μέλλον, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μετοχή είναι ακριβή σήμερα γιατί ενσωματώνει τη μελλοντική εκτόξευση των κερδών.

Μέσα σε μία-δύο χρονιές τα κέρδη μπορεί να διπλασιαστούν, οπότε το P/E των ΕΧΑΕ ενδεχομένως να διαμορφωθεί από τις 20 στις 10 φορές, όπου φυσικά θα χαρακτηρίζεται φθηνό. Όμως τότε θα έχει χαθεί η εκτιμώμενη εκτόξευση των κερδών και γι’ αυτόν τον λόγο θα έχει πιο λογική αποτίμηση, με την τιμή να έχει τότε εκτοξευθεί!

  • Έτσι, όταν θα έρθει η μέρα όπου όλοι θα συζητούν και θα κραυγάζουν ότι τα ΕΧΑΕ είναι φθηνά, τότε θα έχει ενσωματωθεί και θα έχει χαθεί όλη η μελλοντική αξία που τώρα οι διορατικοί βλέπουν μόνο.

Τέλος, η αλλαγή σελίδας έχει αρχίσει εδώ και καιρό και αναμένεται να συνεχιστεί, αρκεί να μην έχουμε πολύ έντονες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές. Η ΕΧΑΕ αναμένεται να ανακοινώσει στις 27 Μαΐου 2024 τα τριμηνιαία αποτελέσματα, ενώ 25 Ιουνίου 2024 οι μετοχές της θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα χρήσης 2023.

Ο Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή – [email protected]

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο