Γιατί τα μετρητά ξεπέρασαν σε απόδοση τα ομόλογα

επενδυτές

μετρητά

Τα μετρητά έχουν ξεπεράσει μεγάλο μέρος της αγοράς ομολόγων το 2024, δίνοντας στην κοινότητα “T-bill and chill” αφορμή για εορτασμούς.

Ο κύριος μοχλός της υπεραπόδοσης των μετρητών έναντι των ομολόγων ήταν η καθυστερημένη στροφή της Federal Reserve σε μειώσεις επιτοκίων φέτος, καθώς πτυχές του πληθωρισμού έχουν αποδειχθεί πιο δύσκολο να τιθασευτούν από ό, τι αναμενόταν.

Τα μετρητά έχουν ξεκινήσει μια συνολική απόδοση 1,8% φέτος μέχρι τα τέλη Απριλίου, ενώ η υψηλή απόδοση, ή «ομόλογα σκουπίδια», επέστρεψε περίπου 0,9%. Τα δημοτικά ομόλογα, οι τίτλοι επενδυτικής βαθμίδας και οι τίτλοι που εξασφαλίζονται με ενυπόθηκα δάνεια έχουν σημειώσει αρνητικές αποδόσεις.

μετρητά

«Η ταχύτητα και το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων τον Απρίλιο επηρέασαν την απόδοση σταθερού εισοδήματος σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα εκείνους τους τομείς που είχαν προηγουμένως αποδειχθεί ανθεκτικοί σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων, όπως οι προτιμώμενοι, οι οποίοι δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα απόδοσης κατά τη διάρκεια του μήνα στο -3,85%», δήλωσε η ομάδα με επικεφαλής τον Leslie Falconio, επικεφαλής της στρατηγικής φορολογητέου σταθερού εισοδήματος για το επικεφαλής επενδυτικό γραφείο της UBS Global Wealth Management. σε ένα σημείωμα πελάτη το Σαββατοκύριακο.

Οι προνομιούχοι τίτλοι, ένα υβρίδιο μεταξύ μετοχών και ομολόγων, είχαν συνολική απόδοση περίπου 1,1% για το έτος έως τον Απρίλιο, έναν νευρικό μήνα που είδε την απόδοση του 10ετούς Treasury BX:TMUBMUSD10Y να εκτινάσσεται σε υψηλό 2024 πάνω από 4,7%.

«Όταν τα επιτόκια αυξάνονται γρήγορα, οι τιμές των ομολόγων πέφτουν γρήγορα», δήλωσε ο Ben Carlson, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Ritholtz Wealth Management, σε σημείωμα της Κυριακής προς τους πελάτες, εξηγώντας ότι ο δείκτης αναφοράς Bloomberg Aggregate Bond έχει βυθιστεί στη μεγαλύτερη – και μεγαλύτερη – ανάληψή του από την ίδρυσή του το 1976.

μετρητά

Ενώ το “AGG” σημείωσε κάποια ανάκαμψη αφού μειώθηκε περισσότερο από 18%, εξακολουθούσε να είναι μειωμένο κατά 12,2% μέχρι τις 2 Μαΐου, σύμφωνα με τον Carlson.

Ωστόσο, επεσήμανε την «έλλειψη επενδυτών που φυσούν μια φλάντζα από τα ομόλογα», παρόλο που οι δείκτες ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας και τα σχετικά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια παραμένουν ακόμη πιο χαμηλά.

«Οι απώλειες ανήκουν στο παρελθόν», δήλωσε ο Carlson. «Οι αποδόσεις είναι το μέλλον». Σημείωσε επίσης ότι στο επόμενο χρηματιστηριακό κραχ, οι τρέχουσες αποδόσεις των ομολόγων μπορούν να προσφέρουν μια εναλλακτική λύση για τους επενδυτές, με τρόπους που δεν μπορούσαν στην προηγούμενη εποχή των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων.

Οι αποδόσεις των ομολόγων τον Μάιο φαίνεται να έχουν βρει μια βάση, υποχωρώντας από τα υψηλότερα επίπεδα του έτους, αφού ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, μίλησε για την πιθανότητα μιας άλλης αύξησης των επιτοκίων σε αυτόν τον κύκλο. Είπε επίσης ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού ή μια απροσδόκητη αποδυνάμωση στην αγορά εργασίας είναι δύο σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μειώσεις επιτοκίων.

Η απόδοση του τριμηνιαίου κρατικού ομολόγου BX:TMUBMUSD03M ήταν σχεδόν σταθερή τη Δευτέρα, κοντά στο 5,38%, ενώ το επιτόκιο του 10ετούς ήταν στο 4,48%, σύμφωνα με το FactSet.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε το κλείδωμα της μεταφοράς και τον ανατοκισμό του εισοδήματος ως τον καλύτερο οδηγό απόδοσης σταθερού εισοδήματος για τους επόμενους μήνες», έγραψε η ομάδα του Falconio, προσθέτοντας ότι όσοι «έχασαν τα υψηλά του Οκτωβρίου 2023» έχουν άλλη μια ευκαιρία να κλειδώσουν υψηλότερες αποδόσεις.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η ευκαιρία θα είναι βραχύβια, καθώς τα επιτόκια τείνουν χαμηλότερα τους καλοκαιρινούς μήνες».

Ο S&P 500 SPX σημείωσε άνοδο 8,3% σε ετήσια βάση μέχρι στιγμής, ενώ ο Dow Jones Industrial Average DJIA 3% υψηλότερα και ο Nasdaq Composite Index COMP σημείωσε άνοδο 8,5%, σύμφωνα με το FactSet.

πηγή:www.marketwatch.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο