Γκρεγκ Άμπελ: Ποιος είναι ο άνθρωπος που θα διαδεχτεί τον Γουόρεν Μπάφετ

Γκρεγκ Άμπελ: Ποιος είναι ο άνθρωπος που θα διαδεχτεί τον Γουόρεν Μπάφετ

  • Ο Γκρεγκ Άμπελ προβλέπεται πως θα αντικαταστήσει τον Μπάφετ στη λήψη όλων των σημαντικών αποφάσεων για τις επενδύσεις και την κατανομή του κεφαλαίου

Όταν ο Γκρεγκ Άμπελ διαδεχθεί τον Γουόρεν Μπάφετ στο τιμόνι της Berkshire Hathaway, αναμένεται να διατηρήσει την κουλτούρα του κολοσσού, ακόμη και αν δεν φτάσει τη δύναμη του θρυλικού αφεντικού του.

Ο 61χρονος σήμερα αντιπρόεδρος Άμπελ, μέλος της Berkshire επί 25 χρόνια, αναμένεται από τους επενδυτές και τους αναλυτές να διατηρήσει το ιστορικό του ομίλου των 865 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επενδύει σε εταιρείες για μεγάλο χρονικό διάστημα και αποφεύγει τις πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους.

Η Berkshire, η οποία κατέχει σιδηροδρόμους, ασφαλιστικές εταιρείες και μια εταιρεία παραγωγής παγωτών, σχεδιάζει εδώ και δεκαετίες για το ενδεχόμενο απόσυρσης του Μπάφετ, 93 ετών, ο οποίος διευθύνει την εταιρεία από το 1965.

Παρόλο που ο ίδιος δεν έχει δείξει σημάδια ότι θέλει να αποχωρήσει, η εστίαση των επενδυτών στο μέλλον της Berkshire ήρθε και πάλι στο προσκήνιο μετά τον θάνατο του Τσάρλι Μάνγκερ, μακροχρόνιου φίλου και επιχειρηματικού εταίρου του Μπάφετ, τον Νοέμβριο σε ηλικία 99 ετών. Στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Berkshire στην Ομάχα το Σάββατο, οι επενδυτές ρώτησαν τον Μπάφετ και τον Άμπελ σχετικά με τη διάδοχη κατάσταση.

«Έχουμε μια πολύ ξεχωριστή εταιρεία στην Berkshire, αλλά είναι αυτή η κουλτούρα που την κάνει ξεχωριστή, και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει», δήλωσε ο Άμπελ, ο οποίος ορίστηκε διάδοχος του Μπάφετ στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου το 2021, στη συνέλευση των μετόχων.

Ο Μπάφετ διαβεβαίωσε επανειλημμένα τους μετόχους ότι η Berkshire βρίσκεται σε καλά χέρια, λέγοντας ότι ο Άμπελ είναι «υπεύθυνος για πραγματικά τα πάντα εκτός από τις ασφάλειες». «Έχουμε (την) ίδια αίσθηση όσον αφορά την κρίση της ελκυστικότητας των επιχειρήσεων και τη λήψη αποφάσεων για το κεφάλαιο και τέτοια πράγματα», πρόσθεσε ο Μπάφετ.

Αυτή η αίσθηση επιβεβαιώθηκε και από τον Ρόναλτν Όλσον, διευθυντή της Berkshire, σύμφωνα με το Reuters. «Ο Γκρεγκ κατανοεί την κουλτούρα της Berkshire και θα την τιμήσει», σχολίασε σχετικά πριν από τη συνεδρίαση. «Ο Γκρεγκ δεν θεωρεί τον εαυτό του ως τον Γουόρεν Μπάφετ, αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι βλέπω τον Γκρεγκ να διοικεί την Berkshire με τον ίδιο τρόπο».

Ο άνθρωπος με τα δεδομένα

Ο Γκρέγκορι Έντγουαρντ Άμπελ γεννήθηκε στο Έντμοντον της Αλμπέρτα, την 1η Ιουνίου 1962, σε μια οικογένεια της εργατικής τάξης. Δουλεύοντας σε περιστασιακές δουλειές, μάζευε πεταμένα μπουκάλια και γέμιζε πυροσβεστήρες, σύμφωνα με την Horatio Alger Association of Distinguished Americans, μια εκπαιδευτική μη κερδοσκοπική οργάνωση που τίμησε τον Άμπελ το 2018.

«Ήταν μια πραγματική οικογένεια της εργατικής τάξης, όπου μερικές φορές οι άνθρωποι είχαν δουλειές και μερικές φορές όχι», θυμήθηκε ο Άμπελ για την παιδική του ηλικία σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο Horatio Alger. «Συνειδητοποιούσες ότι όλοι δουλεύαμε σκληρά για να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε την οικογένειά μας».

Ο Άμπελ αποφοίτησε το 1984 από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα και εργάστηκε στην PricewaterhouseCoopers και στην ενεργειακή εταιρεία CalEnergy. Το 1992 εντάχθηκε στην Berkshire Hathaway Energy, τότε γνωστή ως MidAmerican Energy, την οποία η Berkshire ανέλαβε το 1999 και έγινε επικεφαλής της MidAmerican το 2008. Τώρα επιβλέπει τις μη ασφαλιστικές δραστηριότητες της Berkshire, όπως η BNSF, η Berkshire Hathaway Energy και δεκάδες επιχειρήσεις χημικών, βιομηχανικών και λιανικών πωλήσεων.

Ορισμένα στελέχη που συνεργάζονται με τον Άμπελ λένε ότι εξετάζει εξονυχιστικά οικονομικές μετρήσεις όπως τα επίπεδα αποθεμάτων, τις ταμειακές ροές, τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και τα κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων.

«Ο Γκρεγκ εξετάζει τα επίπεδα των αποθεμάτων μας περισσότερο από ό,τι ο Γουόρεν. Μερικές φορές θα το κυκλώσει και θα πει «Ω, αυτό φαίνεται υψηλό», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η Άντριαν Πέρι, επικεφαλής εσόδων της Borsheims, ενός κοσμηματοπωλείου που ανήκει στην Berkshire.

Ο Νταν Σέρινταν, διευθύνων σύμβουλος της Brooks Running, ενός κατασκευαστή υποδημάτων για τρέξιμο που ανήκει στην Berkshire, δήλωσε ότι ο Άμπελ συμβουλεύει τα στελέχη του ευρέως, αλλά παρακολουθεί το αποτέλεσμα. «Αν υπάρχουν στρεβλώσεις στον ισολογισμό σας, θα τις βρει», πρόσθεσε, ενώ και ο ίδιος ο Μπάφετ παραδέχθηκε ότι ο Άμπελ είναι πιο σκληρό αφεντικό.

Η μεταβατική διαδικασία

Σύμφωνα με το σχέδιο διαδοχής της Berkshire, ο Άμπελ θα αντικαταστήσει τον Μπάφετ στη λήψη όλων των σημαντικών αποφάσεων για τις επενδύσεις και την κατανομή του κεφαλαίου. Ο αντιπρόεδρος Ατζίτ Τζέιν, ο οποίος εντάχθηκε στην Berkshire το 1986, θα είναι εκείνος που θα επιβλέπει τις ασφαλιστικές δραστηριότητες.

Ο Μπάφετ δήλωσε το Σάββατο ότι θα ήθελε ο Άμπελ να έχει τον τελικό λόγο στις αποφάσεις σχετικά με το χαρτοφυλάκιο των δημόσιων μετοχών της Berkshire.

«Θα άφηνα την κατανομή των κεφαλαίων στον Γκρεγκ», δήλωσε ο Μπάφετ. «Καταλαβαίνει εξαιρετικά καλά τις επιχειρήσεις, και αν καταλαβαίνεις τις επιχειρήσεις καταλαβαίνεις και τις κοινές μετοχές».

Η μετάβαση «έχει ήδη ξεκινήσει, επειδή ο Γουόρεν, πριν από πέντε χρόνια, μεταβίβασε αυτές τις ευθύνες απευθείας στον Άμπελ», επισήμανε ο Άνταμ Μιντ, διευθύνων σύμβουλος της Mead Capital και συγγραφέας του βιβλίου «The Complete History of Berkshire Hathaway».

Ο Μπάφετ ανέφερε το Σάββατο ότι οι υφιστάμενοι του αναλαμβάνουν ήδη πολύ περισσότερες από τις καθημερινές ευθύνες.

«Ο αριθμός των τηλεφωνημάτων που δέχομαι από διευθυντές είναι εκπληκτικά κοντά στο μηδέν και ο Γκρεγκ Άμπελ τα χειρίζεται αυτά», δήλωσε ο Μπάφετ. «Δεν ξέρω ακριβώς πώς το κάνει, αλλά έχουμε το κατάλληλο άτομο, αυτό μπορώ να σας το πω».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο